Fórum

Malé divadlo Kjógenu

[1] Vložil Terrion dne 28.04.2016 v 20:40:52, Odpovědět
 IP hash: 4dcb465cb52b39

Malé divadlo Kjógenu je pokračovatelem tradičních japonských divadelních spolků, jejihž historie sahá až do 14. století. Kjógen je tradiční japonská fraška, která se odehrávala mezi náročnějšími hrami divadla Nó. Během jednoho vystoupení se většinou odehrávalo 5 představení Nó, mezi nimiž byly 4 Kjógeny.

Divadlo Kjógen staví na minimalismu, nevyužívá kromě kostýmů téměř žádných rekvizit. Závisí tedy hodně na představivosti diváka a práci herce. Dalším důvodem, proč je žánr Kjógen tak oblíbený, je, že ačkoliv je to komedie, tak nikoho neuráží. Člověka baví, aniž by se musel zlomyslně bavit na účet druhých.

Délka jednoho představení trvá okolo 15-30 minut. Součástí představení pak mohou být obyčejné dialogy, leckdy však také tanec či zpěv.

Malé divadlo Kjógenu jako jedno z mála mimojaponských na světě nám zprostředkovává kouzlo těchto představení.Na české scéně působí již přes 20 let, letos za své interpretace i náročné překlady obdrželo jako první mimojaponské prestižní ocenění Zaikašó.

Tak, proč se tu o něm rozepisuji. Někteří pokemoni, mimojiné já a JohnBeak i jiní nintendo fanoušci chodí na představení této skupiny a další se zmiňují o tom, že by se taktéž rádi účastnili. Tudíž bychom mohli zde ve fóru organisovat srazy, například alespoň reservovat lístky k sobě. Můžeme aspoň o trochu zvýšit kulturnost komunity!

Příští vystoupení bude tento víkend na animefestu, ale rád bych odsud organisoval minimálně srazy pražské, avšak pokud bude kdokoliv odkudkoliv chtít vytvořit svůj KjógenPokésraz, budeme jak my, tak divadelníci jistě rádi.

Aktuální program můžete nalézt zde

Rád bych upozornil na představení v Praze 18.5., 4.6. a speciálně 10.6., kdy budou vystupovat společně s vyhlášenou japonskou rodinou.

Kultuře zdar!

Zpráva byla změněna dne 04.05.2016 v 10:14:41

[2] Vložila Behold3r dne 28.04.2016 v 20:44:26, Odpovědět
 IP hash: b2bedef06f2a4f84

tl;dr

John Beak
the Nearly Ultimate One
Trolling is a art | Design Your Universe
John Beak's Website | PokéSport (VGC)
[3] Vložil John Beak dne 29.04.2016 v 02:16:25, Odpovědět
 IP hash: 6a9b985f168657f5

Kjógen je divadlo - tradiční japonská fraška. Jsou to velmi vtipné krátké hry. Rozhodně doporučuju.

Brňáci předělali hry do češtiny, aby byly dostupné zdejšímu publiku.

-

Pro účastníky AnimeFestu v Brně upozorňuji, že v neděli od 11:30 vystoupí Malé divadlo kjógenu. Přijďte se podívat!

[4] Vložil Terrion dne 04.05.2016 v 10:17:27, Odpovědět

Rád bych tedy vytvořil nějakou společnou rezervaci na 18.5. Cena lístků zatím není uvedena, očekávám však obvyklé vstupné, tj. 180 za dospělé/120 pro studenty. Prosím, hlašte se, ktož budete mít zájem se účastnit

[5] Vložil Terrion dne 12.05.2016 v 20:14:45, Odpovědět

Prý místa rychle ubývájí, pokud chceme jít za kulturou taky, měli bychom si pohnout

John Beak
the Nearly Ultimate One
[6] Vložil John Beak dne 12.05.2016 v 22:21:37, Odpovědět

Já bych to asi tentokrát skipnul. Hromadí se mi úkoly a ubývají mi volné dny, kdy bych je mohl dělat.

Ale na to společné vystoupení s Japonci v červu půjdu určitě.

[7] Vložilo ForWhoCouldEver dne 22.05.2016 v 12:29:17, Odpovědět
 IP hash: af3b7ae19f641952

byl jsem na nich v brně, mohu vřele doporučit - jako pakárna bezkonkurenční.

John Beak
the Nearly Ultimate One
[8] Vložil John Beak dne 30.05.2016 v 20:36:10, Odpovědět

Včera jsem se koukal na stránky Divadla na Vinohradech a představení ještě nebylo označené, jako vyprodané, ale lístky už nebyly a teď to označené za vyprodané je. Takže derp, neuvidím japonské kjógeny :(

Pain is © Life
Nyawn
[9] Vložil Eliv dne 30.05.2016 v 21:21:54, Odpovědět
 IP hash: 2c547cac043b6b3

[8] John Beak: Rip >:

John Beak
the Nearly Ultimate One
[10] Vložil John Beak dne 11.06.2016 v 23:47:36, Odpovědět

Tak nakonec se mi povedlo sehnat lístky na včerejší vystoupení Malého divadla kjógenu s rodinou Šigejama v Divadle na Vinohradech, ale opravdu na poslední chvíli. Ozvala se mi nějaká slečna na FB dvě hodiny před představením, když jsem si zrovna myl hlavu. Lístky měla dokonce dva. Narychlo jsem informoval kamaráda Japonce, který jen tak tak stíhal dojet z koleje.

Před divadlem vystupovali z limuzín různí důležití lidé - mimo jiné pan japonský velvyslanec. Před samotným představením, které se odehrálo v rámci dnů Kjóta v Praze k dvacátému výročí partnerství mezi těmtio městy, měla proslov Krnda a následně i pan primátor Kjóta, který přišel v tradičním japonském oblečení.

Odehráli tři představení. První bylo napůl česky, napůl japonsky s herci z obou souborů. Momenty, kdy řekl herec v roli ženy sekýrující svého muže něco japonsky a muže odpověděl "Zajisté, zajisté!" úspěšně bavily české publikum. Pak hráli papouškování, které jsem už dřív viděl, česky. A na závěr Šigejamové hráli japonsky Hlemýždě s českými titulky.

Musím říct, že kjógen je asi zábavnější v češtině než v japonštině. Je to kvůli rozdílům v kultuře. V kjógenu vystupují dokola stejné postavy a často tam mluví pán se sluhou, takže to je samé keigo a přitakávání. Když se to pak přeloží do češtiny, použité výrazy působí komicky, protože v podobných situacích by Češi mluvili jinak. To mi koneckonců potvrdili i Japonci, se kterými jsem okolo představení mluvil, že české publikum se směje jindy, než japonské. Japoncům navíc u kjógenu dělá problém to, že se hraje v původní staré japonštině, které občas moc nerozumí.

Ačkoli bylo představení vyprodané, v publiku byla prázdná místa. Předpokládám, že kvůli překupníkům, kteří oportunisticky koupili spoustu lístků, protože byly levné, a pak se jim nepovedlo je prodat. Dobře jim tak.

Od kolegy Japonce jsem pak dostal lístek na dnešní koncert současné vážné hudby v rámci téhož festivalu. Takže jsem po těchto dvou dnech dostatečně procvičen v japonštině.

John Beak
the Nearly Ultimate One
[11] Vložil John Beak dne 17.06.2016 v 16:18:08, Odpovědět

Dnes od 21:15 vystoupí Malé divadlo kjógenu na Vyšehradě v rámci Bodaidžu macuri (svátku lip). Více na webu festivalu.

John Beak
the Nearly Ultimate One
[12] Vložil John Beak dne 27.09.2016 v 15:25:04, Odpovědět

Chtěl bych pozvat všechny přátele japonské kultury na podzimní festival Akimacuri v neděli 2.10. v Praze na Markétě. Více info na webu Česko-japonské spoečnosti a na webu Nihondžinkai.

V rámci programu proběhnout ukázky bubnování wadaiko, výroby rýžových koláčků omoči, bojových umění aikidó a karate, práce s tradiční japonskou zbraní naginata a vystoupení Malého divadla kjógenu.

Rovněž na místě bude k ochutnání (zpravidla za peníze) spousta dobrot jako agepan, rámen, ikajaki, jakisoba, suši, kareraisu a další. Bývají rychle vyžrané, tak doporučuji dorazit včas.

Zpráva byla změněna dne 28.09.2016 v 19:02:26

[13] Vložila Behold3r dne 28.09.2016 v 19:00:30, Odpovědět

[12] John Beak: cožekdy

Edit: Ok, neděle.

Zpráva byla změněna dne 28.09.2016 v 19:01:57

Breathe Fire Everyday
[14] Vložil Gimic dne 29.09.2016 v 09:32:30, Odpovědět
 IP hash: 555b6697c53b5770

[12] John Beak: V Praze -.- Ještěže nám v Ostravě otevřeli česko-japonské kulturní centrum

John Beak
the Nearly Ultimate One
[15] Vložil John Beak dne 29.09.2016 v 10:39:29, Odpovědět

[14] Gimic: V Praze bývají japonské kulturní akce docela často. Praha má dlouho partnerství s Kjótem (letos bylo výročí a k tomu spousta akcí).

To mě zajímá. Bych se možná někdy šel podívat, až budu v Ostravě, pokud bude čas.

Pokud jde o samotné kjógeny, tak ty hrají všude možně. Kluci jsou z Brna.

Breathe Fire Everyday
[16] Vložil Gimic dne 29.09.2016 v 18:26:33, Odpovědět
 IP hash: a278830374d41d35

[15] John Beak: Když to tady otvírali, taky účinkovali :) Párkrát jsme je se ženou už viděli, jsou úžasní.

[17] Vložila Behold3r dne 02.10.2016 v 16:30:14, Odpovědět

pokémon go

Zpráva byla změněna dne 02.10.2016 v 16:30:26

John Beak
the Nearly Ultimate One
[18] Vložil John Beak dne 03.10.2016 v 11:02:44, Odpovědět

Dorazil jsem na o půl hodiny odložený sraz na Vypichu experimentální trasou busem o tři minuty pozdě. Terrion již byl na zastávce a oznámil mi, že jsem dorazil včas. Sanky s Behold3rem byli tou dobou v jiném busu a na jejich příjezd jsme teprve čekali, protože svůj plánovaný bus nestihli. Když konečně dojeli, Terrion je pobídl, aby vystoupili, což udělali, a následně jim sdělil, že jsme se mohli na místo jednu stanici svézt tím jejich busem, ale že pěšky to je lepší a rychlejší.

Cestou jsme diskutovali, zda-li balony označující výšku drátů vysokého napětí jsou pokébally, Voltorbové nebo Electrodové. Následně jsme rovnali předvolební spam na sloupech veřejného osvětlení do polohy, ve které neblokuje chodník. Když jsme dorazili k baseballovému stadionu, kde se Akimacuri odehrávalo, pokémoni vyjádřili překvapení nad existencí něčeho, jako je baseballový stadion. Doplnil jsem tedy informaci, proč je baseball popuární v Japonsku (následky americké okupace) a Sanky to propojil s faktem, že na všechny konzole vždycky brzo vyjde nějaká baseballová hra, protože se to dá prodat v Japonsku i v USA.

Sotva jsme vstoupili do areálu, začalo pršet. Behold3r o tom věděl, tak si vzal promokavou bundu. Ostatní o tom pravděpodobně nevěděli a tak byli vybaveni pořádně. Sanky zpozoroval pesíka a prohlásil "pesík". Jednalo se u Júlinku, pesíka paní Ikeda (své doby učitelky v Jazykové škole hlavního města Prahy), evropského psího šampiona. Ukázalo se, že pokémoni neumějí paralelizaci, protože ze všech front na jídlo jsme se všichni čtyři zařadili do fronty na agepan. Sanky mě pověřil, abych mu v japonštině objednal. Agepan byl mastný, takže ve výsledku se například Sanky nedostal k rámenu, který chtěl.

Stále pršelo, tak jsme začali hledat zastřešený prostor pod stánky. Díky mému přemýšlení mimo krabici jsme jeden ze stanů obešli a vstoupili do něj zezadu, což je zcela normální, ale ne úplně intuitivní postup. Prohodil jsem pár slov japonsky s Harumi, mojí bývalou učitelkou. Pak jsme se usadili se Sankym u stánku go, kde byla pořízena fotografie z [17]. Pán od go se nám ochotně věnoval. Volba začátečnické hrací plochy byla vhodná, protože i na ní trval zápas docela dlouho. Tak dlouho, že v jeho půli stihl dorazit ghorm. Pán od go nám radil, ale my stejně moc nevěděli, co dělám. Teda krom toho, že se snažíme navzájem obklopit. Já opakovaně něco přehlížel, ale zároveň jsem získával větší plochu. Na konci se spočítala plocha a měl jsem jí víc o 5 políček. Ale až tehdy mi pán od go prozradil tajemství, že jako černý, který začíná, mám od začátku výhodu a tím pádem handicap 6.5, u menších hracích ploch 5.5 kamenů. Takže vyhrál Sanky.

Mezitím pršet přestalo. To ale nezabránilo tomu, že kvůli dešti byla většina programu zrušena. Opakovaně hlásili, že bude probíhat tlučení koláčků moči, aby minutu potom ohlásili, že je zrušeno. K nám se přidal ghormův kamarád/spolubydlící. Do kjógenu zbývalo něco jako půl hodiny a ještě napevno zrušený nebyl. Tak jsme se rozhodli počkat.

Kjógen nakonec neproběhl a místo něj byla osekaná verze. Záznam z "workshopu" kjógenu aneb jak to nemá vypadat: https://www.youtube.com/watch?v=9Ra1QiG0iI4

Všimněte si, jak je záznam pořízen tak, aby nápis Ko-Kotlářka byl těsně mimo záběr.

ghorm s kamarádem se od nás nějak ztratili. S Terrionem jsme se pak ještě byli podívat na výprodej levných japonských knih, ale nic jsme si nevzali. Sanky si koupil nudle. Pak jsme se vydali pryč na přeplněný autobus. Na Vypichu vystoupil Terrion, nějaký naštvaný Slovák s dítětem šel nadávat řidiči a mlátit do autobusu, a na zastávce již postávali ghorm s kamarádem. Snažil jsem se mu gestikulovat, jestli teda chce ten můj zbylý agepan, ale ghorm nereagoval zřejmě kvůli absenci highlightu. Dojeli jsme na Na knížecí a tam jsem se od skupiny odpojil.

Vzhledem k počasí byl letošní ročník Akimacuri derp. Proto se tedy přidávám k hromadné stížnosti na Johna, který všechny pozval.

P.S.: Možná bychom mohli mít nějaké téma na japonské eventy, ať to nespamujeme tady do kjógenů.

[19] Vložila Behold3r dne 03.10.2016 v 12:18:38, Odpovědět

[18] John Beak: pikaču je japonský

John Beak
the Nearly Ultimate One
[20] Vložil John Beak dne 01.03.2017 v 11:27:58, Odpovědět

Zítra večer kjógeny v Divadle Na prádle.

Přidat příspěvek

Přezdívka:
Heslo:

Předtím, než poprvé odešleš příspěvek do fóra, prosím čti tyto řádky, nechceš-li se vystavit riziku smazání svého snažení.

Registrace není povinnou podmínkou, v případě, že vyplníš jen přezdívku (bez hesla), uloží se zpráva anonymně. Pro časté přispívání doporučujeme se zaregistrovat a zvolit netriviální heslo - a předejít tak možnosti krádeže identity.

Pravidla obsahují zásady, kterých je dobré se držet. Shrnují pouze to, co by měl dobře vychovaný tvor již vědět, a proto není nutné si je přečíst – stačí se jen chovat slušně. Avšak v případě jakýchkoliv sporů jsou pravidla to, podle čeho budeš posuzován/a.

Pokud píšeš příspěvek, který nesouvisí s původním tématem, označ jej tak, běžným návštěvníkům bude zobrazen ve "sbalené" formě, tj. pouze jeden řádek kdo a kdy jej zadal, s možností si jej rozbalit.

• Komunita
  • Anime
  • Hry
  • TCG
  • Fan
  • Download
  • Ostatní