Report, čast druhá: Turnaj
Můj tým:
Tyranitar @ Tyranitarite
Ability: Sand Stream
EVs: 4 HP / 252 Atk (aspoň myslím) / 252 Spe
Jolly Nature
- Rock Slide
- Earthquake
- Dragon Dance
- Protect
Garchomp @ BrightPowder
Ability: Sand Veil
EVs: 4 HP / 252 Atk / 252 Spe
Jolly Nature
- Dragon Claw
- Earthquake
- Poison Jab
- Protect
Gyarados @ Leftovers
Ability: Intimidate
EVs: 4 HP / 252 Atk / 252 Spe
Jolly Nature
- Waterfall
- Icy Wind
- Taunt
- Protect
Talonflame @ Sharp Beak
Ability: Gale Wings
EVs: 84 HP / 252 Atk / 172 Spe
Jolly Nature
- Brave Bird
- Flare Blitz
- Tailwind
- Protect
Amoonguss @ Rocky Helmet
Ability: Regenerator
EVs: 252 HP / 172 Def / 84 SpD
Relaxed Nature
IVs: ? Atk, 0 Spe
- Giga Drain
- Spore
- Rage Powder
- Protect
Klefki @ Sitrus Berry
Ability: Prankster
EVs: 252 HP / 132 Def / 124 SpD
Calm Nature
IVs: ? Atk
- Dazzling Gleam
- Thunder Wave
- Protect
- Imprison
Víceméně to samé, co hraju posledních 10+ let. Tým postavený okolo Tyranitara. Pokémoni se celkem slušně typově doplňují, ale tým má trochu problém s Fairy a Steel soupeři.
Protect na všem. Naopak Fake Out na ničem, protože jsem na konci zapomněl, že jsem ho chtěl mít.
Největší gimmick je tady Imprison Klefki, který soupeři zabární se Protectovat. To mi dává velkou kontrolu nad hrou, pokud soupeř hraje Protect. Ale vzhledem k tomu, že na tomhle turnaji nebylo moc hráčů, kteří už předtím hráli kompetitivně, ta výhoda nebyla tak silná. Pak jsem dlouho rozmýšlel, jaké útoky k tomu - hodně jsem chtěl Safeguard a zvažoval jsem Torment, ale nakonec jsem dal přednost útokům, které bych mohl lépe Imprisonovat, a při levelování jsem taky zjistil, jak důležité je mít ofenzivní útok (taky obrana proti Taunt). Navíc jsem tou kombinací s Dazzling Gleam chránil jádro týmu Tyranitar-Garchomp.
Když turnaj začal, byl jsem vzhůru 24 a půl hodin.
Turnaj pro mě začal o 45 minut později zápasem s Gimicem. Věděl jsem, že to bude tuhý soupeř. V prvním zápase jsem měl mírnou převahu a vyhrál jsem. V druhém si vybral lepší pokémony proti mým, ale povedlo se mi dostat do vítězné pozice, kde jsem měl Tyranitara a Garchompa s málo HP proti Ferrothornovi s málo HP. Žel jsem z nezkušenosti a zbrklosti zapomněl na jeho schopnost Iron Barbs, zabil jsem si Garchompa a pak mi lehnul Tyranitar na Power Whip. Kdybych býval zahrál Protect Garchompem a pak Earthquake v dalším kole, vyhrál bych. Ten bod pro Gimica mě mrzel už tehdy, ale to jsem ještě nevěděl, jak moc. Takže byl ještě třetí zápas, kde jsem si vzal jiné pokémony a mírnou převahu jsem proměnil v druhou výhru.
Potom jsem dostal pauzu na oběd, která byla důležitá, protože jsem se před začátkem nestihl najíst. Udělal jsem si kuskus a odebral se zpátky do pokoje.
Druhé kolo bylo proti Laiře, která se na turnaj nijak nepřipravovala, čímž se sama uvrhla v obrovskou nevýhodu. Navíc jsem přesně znal build její Volcarony. Laira hrála sehrávku docela dobře, ale můj tým byl v základu prostě silnější, takže jsem měl převahu. Laira po nepříznivém vývoji prvního zápasu ztratila motivaci, předčasně vzdala a to se opakovalo i v druhém zápase. Nicméně sehrávku už celkem umí a sama říkala, že lepší to bude, když se příště připraví.
Ve třetím kole jsem hrál proti Behold3rovi. Jelikož jsem věděl, že si na turnaj nic nového nepřipravoval, a dřív jsem proti němu hrál, očekával jsem lead Mega Medicham s Quick Guard proti Talonflamovi plus Scolipede s Protect a Speed Boost. Co jsem zapomněl bylo, že Scolipede umí Rock Slide, což mě v prvním zápase stálo pokémona. Behold3r se tvářil otráveně poté, co jsem se na začátku setupnul, a pak mu všechny tahy trvalo vybrat velmi dlouho. Na začátku druhého zápasu jsem na něj taky musel dlouho čekat. Průběh druhého zápasu moc nepamatuju, ale obecně se mi dařilo ho predictovat a měl jsem převahu.
Čtvrté kolo bylo proti Fangovichovi a trochu jsem se bál, protože byl do té doby neporažený a netušil jsem, co od něj čekat, protože jsme předtím spolu nikdy nehráli. Při pohledu na jeho pokémony jsem se býl ještě víc, protože měl několik pokémonů, kteří jsou celkem silní proti mému týmu. Naštěstí pro mě to bylo vykompenzované tím, že na nich hrál zvláštní movesety, které proti mě nefungovaly tak dobře. Například s Azumarill vůbec nepoužil Belly Drum a na Mega Kangaskhanovi měl Earthquake, který proti mým pokémonům vůbec nefungoval. Fangovich mě po zápase pasoval do role favorita turnaje. Nejtěžší dva zápasy mě ale čekaly až na konec.
Terrion byl nevyzpytatelný protivník a už měl na kontě skalp DK, kterého jsem považoval za jednoho z favoritů. Bylo tedy potřeba ho brát vážně.
První zápas, kde ještě tolik neznal můj tým, jsem dokázal vyhrát, ale v tom druhém si správně vybral pokémony proti mému týmu a jednoduše byl silnější. Také jsem udělal chybu z nezkušenosti, že jsem nevěděl o tom, že Empoleon má HA Defiant, a zvýšil jsem mu útok Gyaradosovým Intimidate.
Tou dobou už zbývalo jen zhruba dvacet minut do sedmnácté hodiny, kdy začínal zároveň závod Formule E v Marrakeši a kvalifikace na závod F1 v Sao Paulu. Oba nás to zajímalo a Terrion rozhodl, že třetí a rozhodující zápas odložíme. S tím všichni zúčastnění souhlasili. Tak jsem si nastavil na každý monitor jiné formule a... Vzal jsem do ruky papír a tužku a 3DS a šel jsem na dalších dvou obrazovkách koukat na záznamy našich zápasů. Vypsal jsem si všechny vlastnosti jeho pokémonů, které jsem viděl během prvních dvou zápasů, a přemýšlel jsem o strategii zatímco jsem koukal na formule.
Problém byl, že Terrionův tým nebyl úplně vyvážený a že byl nevyvážený směrem, který byl výhodný proti mě. Měl jsem příliš typových nevýhod. Měl jsem problém s Emploeonem, který sice neměl zas až tak silné útoky, ale měl velkou coverage, a blbě se mi zabíjel, s Mega Lopunny, která šla zabít jedině když jsem ji předtím paralyzoval, protože jinak by mi moje countery zabila tím, že je rychlejší a s Gardevoir se super efektivním Dazzling Gleamem. Terrionovi pokémoni se mi nejlíp zabíjeli Garchompem, ale vyšlo mi, že ho nedokážu udržet naživu kvůli typovým kombinacím. Taky jsem dospěl k názoru, že Emploeona nesmím paralyzovat, jinak mi bude zabíjet věci, a že ho naopak musím uspat Amoongussem. Normálně jsem si k Tyranitarovi kvůli typům skoro vždy bral Gyaradose, ale taky jsem věděl, že si ho vzít nesmím kvůli Defiant. Měl jsem tedy rozhodnuté, čím leadovat a jaké pokémony si vzít a zbytek jsem nechal jako obvykle na improvizaci. Byl to velmi těžký souboj, ale nějak jsem nakonec zvítězil.
Terrion na mě vůbec za celý turnaj udělal velký dojem, protože myslím, že se soutěními hraní věnuje jen kráce.
Ostatní zápasy dopadly tak, že ačkoli jsem do posledního kola nastupoval neporažen, svoji výhru jsem ještě musel potvrdit nahráním alespoň jednoho bodu proti DK. Nejtěžší soupeř na konec. DK hájil ostravské barvy a mohl dopomoct k vítězství Gimicovi, zatímco já jako Praha chránil Terrionovo celkové třetí místo Věděl jsem, že DK bude mít nějaký counter tým na největší threats a tedy že bude určitě mít něco na mého Talonflama, Amoongusse a možná i Klefkiho.
První zápas byl vyrovnaný, ale byla tam spousta haxu v můj prospěch. Několik missů, crity, flinch, paralýza... Bylo to tam všechno. Hax byl i ke konci zápasu, ale ten poslední už nebyl potřeba a vyhrál bych i bez něj. Moje celkové vítězství bylo tedy spečetěno.
Zřejmě v důsledku toho a celkové únavy, jelikož tou dobou už jsem byl vzhůru zhruba 34 hodin, jsem odehrál velmi špatně druhý zápas. Ne úplně nejlépe jsem zvolil pokémony, ale pak jsem udělal obrovskou chybu, když jsem stáhl na Gyaradose, který nemohl nic udělat oběma soupeřovým pokémonům nic, čímž jsem ztratil několik tahů, a druhou ještě větší, když jsem zapomněl, že Mega Altaria na mě útočila v prvním zápase plošným super efektivním Fairy útokem, ale že to nebyl Dazzling Gleam, ale Aerilate Hyper Voice, takže jsem ztratil celý tah zbytečným Imprison. A menších chyb jsem dělal víc, takže jsem byl rozdrcen.
V tu chvíli už jsem věděl, že mám typové nevýhody a že bude těžké ubránit Mega Altarii a zabít Ferrothorna. Navíc jeho Gyro Ball se jen posiloval všemi mými Dragon Dancy, Tailwindy a Icy Windy. Ve třetím zápase jsem víc zabral, na sehrávku jsem se soustředil a hrál jsem o poznání líp. Udělal jsem ale strategickou chybu úplně na začátku, když jsem si nechal zabít Talonflama. Až v druhé polovině zápasu mi došlo, že moje win condition byla zničit ho Flare Blitzem, protože ničím jiným jsem ho nebyl schopný dost zraňovat. DK měl v zápase velkou převahu, kterou jsem mírně kompenzoval haxem. Nakonec jsem se dostal do pozice, kde bych mohl vyhrát, kdybych dal crit oběma jeho pokémonům, ale povedl se jen jeden a tak jsem těsně, ale jasně prohrál.
Za úspěšným turnajem to byla hořká tečka. Hrozně jsem se na sebe zlobil za to, že jsem se nechal nakonec porazit. V turnaji jsem dělal spoustu chyb - většinou začátečnických - které byly cenné lekce. Na konci to vlastně taky bylo o nedostatku zkušeností uvědomit si, co potřebuju k tomu, abych vyhrál, nicméně to bylo na mnohem vyšší úrovni. Vím, že to zní povýšeně, když jsem stejně celkově vyhrál. Tady nejde o výsledek. Nejsem spokojený s tím, že jsem nepodal nejlepší výkon, jaký jsem mohl. Ale ty zkušenosti, které jsem získal, jsou mnohem cennější, takže ve výsledku jsem spokojený.
Výhry zdaleka nebyly zadarmo a dost jsem se nad tím zapotil. To je oproti době, kdy jsem hrál naposledy (a přes většinu protivníků se neEVIV pokémony jsem přešel bez boje), obrovský posun. Nicméně Tyranitar i po všech těch nerfech v posledních třech generacích pořád funguje ;)
Ještě jednou všem děkuji za turnaj. Byla zábava vidět různé strategie a pěkné pokémonky. Těším se na vás v dalších turnajích, které už budou v Sun & Moon.