Report z turnaje jsem si po sobě nepřečetl:
Vyrazil jsem s mírným zpožděním, ale nějakým způsobem se mi podařilo být na místě za 4 minuty.
Jelikož jsem nějak včas nepochopil, že majitel myslel začátkem ve 12 to, že se dveře otevřou až ve 12 i pro organizátory, v události ještě týden před turnajem visel začátek ve 12. Napsal jsem tam pak optimisticky začátek v 12:15 a začátek turnaje v 12:45 (s tím, že jsem už předem počítal s tím, že nezačneme dřív, než v 13, kvůli přípravám a opozdilcům, kteří mezi Čechy jsou vždycky). Ale bylo mi jasné, že spousta hráčů nebude mít aktuální informace a/nebo dorazí pro jistotu s předstihem.
Naštěstí před Joystickem jsou lavičky, kde se dá posadit, takže mě na místě uvítala spíše odpočatá skupinka hráčů těšící se na turnaj.
Barman nás po krátké pauzičce pustil dovnitř.
Sotva jsem si dal věci k organizátorskému stolu, stál vedle mně Peta. Nemohl jsem se jemu ani nikomu jinému věnovat, protože bylo potřeba připravit prostor. Zjistil jsem od barmana heslo na wifi a jak se ovládá projektor. Mikrofon jsem svěřil v audiotechnice zběhlejšímu madvorakovi. Informoval jsem přes mikrofon hráče o následujícím programu a rozdal jsem jim přihlášky. Většina je podle očekávání vyplňovala až na místě. Žel mě nenapadlo k nim vzít i psací potřeba. Naštěstí madvorak je zkušený organizátor a myslel na to, takže jich několik přinesl.
Poté jsem začal chaoticky připravovat prostor. Petu jsem zabavil tak, že jsem mu svěřil do ruky jeden z malých totemů, které jsme měli zapůjčené od CQ, aby na něj našel vhodné místo.
madvorak poté vymyslel, že totemy lze vhodně umisťovat doprostřed stolů, aby tvořily pomyslné oddělovače mezi dvojicemi soupeřů.
Já si před připojením projektoru zkušeně skryl ikony na ploše, takže se mi nerozházely.
S Toxym jsme připravovali na projektoru Switch, který přinesl, abychom na něm mohli pustit zapůjčený Pokkén Tournament DX od CQ. Čerstvě vyšlá hra se později ukázala jako vhodná aktivita pro hráče, kteří čekají, až ostatní dohrají kolo, a fanoušky.
Zrovna jsme odsunuli SirMarka se skupinkou ze stolu před projektorem, já se sotva stihl otočit a už si tam sedl Hamstermania. Na jeho účast jsem se těšil, jelikož je to náš jediný aktivní hráč na mezinárodní scéně. Přijal jsem od něj přihlášku, kterou si přinesl vyplněnou, a přesadil jsem ho do volného prostoru.
Na turnaj si přišli zahrát Dave a Nao z pořadu DVA3 na ČT :D. Měli s sebou fotografa, který akci dokumentoval. Hráči byli vůbec dobře vybavení, co se týče techniky. Potap s sebou měl stativ a natáčel si akci na mobil.
Hráčům jsme pomohli stáhnout si pravidla do hry. Některým se nešlo připojit. Peta si zapomněl doma hru, kde měl pokémony, tak mu madvorak půjčil cartridge. Toxy zjistil, že nemá pokémony použitelné v VGC 2017 pravidlech, tak mu Amsegar narychlo složil a půjčil tým.
V tu chvíli byla většina věcí připravená. Vyhlásil jsem tedy, že začneme v celou. Zbylý čas jsme využili k zkompletování výzdoby v podobě velkých totemů a plakátů. Hráčů se sešlo krásně kulatých 16, což by byl ideální počet na 4 kola Swiss. Slíbil jsem ale minimálně 5 kol, tak byl turnaj vyhlášený na 5 kol. Malé technické problémy s wifi na Mňoutbuku se povedlo vyřešit, takže jsme zadali do systému hráče a mohli jsme losovat dvojice do prvního kola. madvorak zahájil turnaj odpočítáváním, které je tradiční na oficiálních turnajích, ale narozdíl od těch se k němu neznalí hráči nepřidali, což způsobilo trapné ticho.
První kolo probíhalo tradičně pomaleji, protože bylo potřeba překlenout různé technické problémy. Musel jsem Toxymu půjčit konzoli, protože ho to nalosovalo proti Nao a ani jednomu nešla stáhnout pravidla. Samotné zápasy proběhly relativně hladce. Na nejpomalejší dvojici se čekalo, takže byl prostor pro hráče vyzkoušet si Pokkén.
V druhém kole nastal důležitý moment, když proti sobě stanuli Hamstermania a Amsegar. Souboj byl vyrovnaný a skončil 2:1 na zápasy. Dave a Nao si přehodili soupeře z prvního kola, když stanuli proti Toxymu a Petovi. Toxy z toho vyšel nejlépe a s půjčeným týmem byl zatím neporažený.
Zhruba touhle dobou napadlo madvoraka v nadšení z probíhající, že by mohl udělat na turnaji improvizované rozhovory. Půjčil si od Potapa stativ a v pauzách nahrával. Nahrávky nemají moc kvalitní zvuk, protože jsme neměli k nahrávání mikrofon a protože se nahrávalo v místnosti, kde probíhal turnaj. Žel až doma mě napadlo, že k nahrávání by se býval dal využít sklad, kde jsou lavičky a stoly. Aby získal lepší světlo, posunul gauč u vchodu. Přišlo mi velmi komické, že jím zablokoval vchod. To bylo ještě komičtější, když se mě Dave, který dohrál rychle, zeptal, jestli si může na chvíli skočit ven (abychom nezačali další kolo bez něj). Je šikovný, tak si dokázal s překážkou poradit.
Na konci druhého kola nastal zádrhel, když se nám povedlo vyplnit špatně výsledek jednoho zápasu a odkliknout všechny výsledky v kole. To totiž na Challonge automaticky nalosuje další kolo a jediný způsob, jak to opravit, je spustit celý turnaj znova. Naštěstí Challonge už přešel na uložení seedu pro seedování (nebo jsme měli neskutečnou kliku a nalosovalo to náhodně druhé kolo dvakrát po sobě stejně), takže stačilo zadat výsledky prvních dvou kol jednou.
Ve třetím kole se začínal už seriozně lámat chleba. MatyTheRed pokračoval spanilou jízdu, když pokořil zkušenějšího Raishe. Já mezitím připravil na organizátorský stůl ceny a začal jsem nadepisovat univerzální diplomy. Byla to vsuktku náročná autogramiáda, protože kromě podpisu jsem musel šestnáctkrát vyplnit i v čem, kde a kdy se turnaj hraje. Jména hráčů jsem mohl začít vyplňovat s předstihem na diplomy za účast u hráčů, kteří už neměli matematickou šanci se umístit mezi prvními třemi.
Ve čtvrtém kole nastalo minifinále, ve kterém favorizovaný Hamstermania zdolal dosud neporaženého MatyTheRed. Po čtyřech kolech byl tedy jediný neporažený Hamstermania. Se skóre 3-1 byl druhý díky pomocným kritériím MatyTheRed, stejný počet výher měli ještě z dřívějších proher se zotavující Amsegar, Raish a Albert. Jeden z hráčů si po kole položil na stůl organizátorů 3DS, které si tam dal do nabíječky. Já ho při obcházení stolu během organizace nerad shodil. Za to se omlouvám! Vypadá to, že konzole přežila.
Po čtvrtém kole dostal madvorak nápad udělat team check u první tří hráčů. Sám šel kontrolovat Hamstermanii a Raishe před jejich druhým minifinále, zatímco já šel kontrolovat MatyTheRed. U prvních dvou jmenovaných bylo všechno v pořádku, ale MatyTheRed se přepsal u jednoho útoku. V oficiálním turnaji by to znamenalo, že by musel inkriminovaného pokémona z týmu vyškrtnout a nemohl by ho ve zbytku turnaje používat. Rozhodli jsme se v přátelském prostředí přimhouřit oko a před rozhodujícím zápasem mu pokémona nechat. Nicméně o celé situaci jsme zúčastněné informovali. Druhé oko jsme mhouřili celý turnaj nad tím, že Peta s půjčeným týmem neměl ani vyplněnou přihlášku. Hlavní bylo, že se bavil.
Během posledního kola udělal madvorak rozhovor se mnou, kde jsme se hodně rozpovídali o stavu soutěního hraní u nás.
V posledním kole Hamstermania proti Raishovi uhájil celkové první místo. Amsegar se vzpamatoval z prohry v druhém kole a skončil druhý, poražený pouze celkově prvním. MatyTheRed sice svůj poslední zápas proti Amsegarovi prohrál, ale i tak to stačilo na skvělé třetí místo, což je pro něj pokud se dobře pamatuji zatím nejlepší výsledek. Se skóre 3-2 skončili ještě Raish, SirMark, Toxy, Albert, Aronix a KillerPow.
Krizi s dalším opravováním výsledků jsme odvrátili, když jsme si včas všimli, že jeden výsledek byl špatně zapsaný. Po chvíli vyhodnocování, dopisování jmen hráčů na diplomy a čekání na konec probíhající hry v Pokkénu, jsme promítli celkové výsledky.
Ceny, kterých nám věnoval Conquest spoustu (a já přidal nějaké z vlastní sbírky a Potap donesl kartu Litten a přidal ji mezi ceny), byly rozdělené tak, že se na každého něco dostalo. Postupně jsem vyhlásil všechny hráče v pořadí, jak se umístili, a neohrabaně jim potřásl rukou. To se nejvíc projevilo u druhého Amsegara, kde jsme oba pózovali na fotografii jen proto, aby nám madvorak sdělil, že nejsme foceni, ale natáčeni. Hráči dostali vždy na výběr, co chtějí za cenu. Hlavní ceny - dvojici čerstvě vyšlých her Pokémon Gold & Silver na Virtual Console 3DS, pouzdro na New 3DS XL s motivem pikaču a dvojici figurek Solgaleo a Lunala - si hráči vybrali v pořadí, jak byly původně určeny. Na stole u cen se nacházeli i moji plyšáci, které jsem přinesl jako dekoraci, a mnohokrát jsem musel vysvětlovat, že k cenám nepatří. V neposlední řadě tam byla i role toaletního papíru, které byla na stole u cen už během březnového turnaje v Joysticku (jak je zdokumentováno v reportu z turnaje). Tento netradiční "putovní pohár" si odnesl jeden z hráčů. Cen bylo o trochu víc, než hráčů. Peta, který se umístil poslední, dostal jako cenu útěchy zbylé ceny.
Poté jsme se ještě jako organizátoři vyfotili s prvními třemi hráči. V závěrečném proslovu jsem ještě spustil krátkou osvětu ohledně toho kde najít užitečné nástroje pro začínající trenéry, kteří přišli, a kde u nás najít soupeře pro hru. Hráči už se začali pomalu rozcházet.
Po turnaji vypadali hráči většinou nadšeně. Ještě chvíli jsme se zdrželi a diskutovali jsme s hráči, co se umístili na předních pozicích. Probírali jsme možnosti organizace oficiálních akcí u nás, blížící se listopadové mistrovství Evropy v Londýně (kam někteří z nás pojedou) a březnový Special Event v Praze (první oficiální VGC turnaj u nás vůbec!).
Ještě chvíli se hrál Pokkén, než musel Toxy jít. Společnými silami jsme uklidili prostor. madvorak si na místě zapomněl propisky. Já po turnaji ještě chvíli zůstal a dal jsem si zápas s Aronixem, kterému jsem to před turnajem slíbil. Na jeho tým jsem nebyl připravený. V prvním zápase se mi povedlo uhrát výhru, která zdaleka nebyla tak těsná, jak naznačovali tři zbylí pokémoni na mojí straně. V druhém zápase Aronix lépe vybral lead a zvítězil. Ve třetím zápase jsem neodhadl dobře Aronixův lead, ale lépe jsem predikoval a povedlo se mi vyřadit klíčové pokémony a uhrát výhru 2:1. Už bylo pozdě, tak jsme se rozloučili s barmanem i s posledním zůstavším z hráčů Petou a šli jsme domů.
Na turnaji zaznívalo hodně dotazů, kdy bude další podobná akce. Tento dotaz jsem nebyl schopný zodpovědět.
Osobně už v Sun & Moon žádný live turnaj neplánuju.
Pravděpodobně již teď navážeme na tradici ze začátku roku, kdy jsme každý měsíc pořádali online turnaje po názvem Deerling Cup (rozdělené do sezon podle ročních období stejně jako má formy Deerling).
Stejně jako o hraní po turnaji projevilo pár hráčů zájem i o organizaci.
Uvidíme, až vyjde Ultra Sun & Ultra Moon a budou nová pravidla VGC 2018.
Pokud chcete aktuální info o kompetitivním hraní u nás, sledujte Discord VGCZ, Facebook skupinu Pokémon pre Nintedo 3DS SK/CZ nebo fórum na Pikachu.cz/forum.