Fórum

Dračí hněv přemůže i zlatého Snubbula

Dratini
[1] Vložil Dratini dne 01.03.2013 v 21:39:59, Odpovědět
 IP hash: c1767b1e1945f037

Ač zní název tohoto článku bizarně, jeho obsah se může jevit ještě bizarněji. Článek je dlouhý a prosím každého, kdo jej otevřel, aby si jej trpělivě přečetl od začátku až do konce. Jedině tak snad čtenář pochopí vše až do nejhlubších důsledků a zdánlivá bizarnost se vytratí.

Kdysi dávno jeden kluk žijící v Japonsku měl dvě záliby. Rád sbíral brouky a hrál videohry. Rozhodl se, že své vášně spojí a začal tvořit Pokémony (pocket monsters - kapesní příšerky). Ten kluk se jmenoval Satoshi, příjmením Tajiri. Jak už jsem zmínil, rád sbíral brouky a idea jeho videohry byla taková, že pomocí videohry chtěl zprostředkovat pocity sběratele i jiným lidem, než byl on sám. Jeho nápad však ještě dlouhou dobu neměl být prosazen. Svého nápadu se však nevzdal. A vydržel mu až do dob jeho středoškolských studií. Místo, aby na střední škole pořádně studoval, raději se dál věnoval svému nápadu a zdokonaloval své imaginární postavičky - pokémony. Později získal práci ve firmě Nintendo. Pokémoni nebyli zdaleko jeho první hrou, na které jako tamější zaměstnanec pracoval. Ovšem protože se při práci na hře Legend of Zelda projevil jako zkušený programátor, nechala jej firmy Nintendo, aby ukázal svůj skutečný potenciál a dala mu firma nakonec šanci svou ideu pokémonů zrealizovat v praxi. Satoshi neváhal a chopil se své celoživotní šance. Vytvořil tedy hry na Gameboy - pokémon Red a Green. Protože se hry ujaly a staly se velmi populární, vznikly další verze - pokémon Blue a Yellow. Spolu s Yellow verzí začalo vznikat i anime (prvních 150 pokémonů nakreslil Ken Sugimori, tj. pokémoni, tak, jak je známe z anime, jsou graficky jeho výtvor, ačkoliv původní inspirace přišla právě od Satoshiho). Anime, stejně jako hry, nezůstali jen na půdě ostrovního národa, ale expandovalo všude do světa. Pokémoni se stali fenoménem. Zde opustíme osudy slavného tvůrce pokémonů, které jsou mezi fanoušky jistě všeobecně známé a není třeba je dál komentovat.

Pokémoni se tedy stali fenoménem. Kromě četných triček s logem "pokémon", sušenek s obrázkem Pikachu a jiných zcela komerčních produktů, jejichž "přínosem" pro veřejnost bylo to, že udržovalo tok peněz v oběhu, pokémoni sestávali (a stále sestávají) ze 3 základních prvků, které tvoří základ veškeré jejich popularity - anime (+manga), hry na počítače a konzole, Trading Card Game (TCG). U třetí zmíněné věci se jednalo jednak o možnost s kartami hrát, stejně tak ale často jen o pouhou sběratelskou vášeň. A právě tyto tři prvky, tyto tři různé dimenze zábavy, jsou skutečným důvodem, proč přitáhli pokémoni tolik lidí a stali se tak populární.

Ale jak už to často bývá, každý fenomén má svůj začátek a svůj konec. Pokémoni se stali trendem na docela dlouhou dobu (v ČR cca 5 let). Ovšem každý trend po určité době přestane být v módě. Protože však pokémoni nebyli jen komercí, ale disponovali určitou kvalitou, byli zejména mezi mladší vrstvou (děti) stále velmi populární, a vzniklo tedy mnoho webových stránek s touto tematikou. A právě na těchto stránkách se shromažďovali lidé, které pokémoni bavili. V české poké-komunitě se jedná zejména o stránky www.pikachu.cz a www.pjz.cz . Tyto dvě stránky se těšily velké oblibě. Staly se útočištěm pro všechny, kteří se o pokémony zajímali a chtěli si o nich s někým popovídat ve volném čase. Spolu s úpadkem módního trendu totiž zaniklo i vysílání pokémonů v televizi (což je záležitost čistě komerční) a následně i veřejný zájem dětí o pokémony. Tím se tedy selektovali nadšenci od lidí, kteří pouze konformně konzumují vše, co doba přinese. Vznikly tedy webové stránky, kde se scházeli právě poké-nadšenci.

Zaměřme se tedy na tyto stránky a na to, co pro poké-komunitu přinesly pozitivního. Kromě četných diskuzí, které umožňovali jejím účastníkům na chvíli opustit reálný svět a pohroužit se do jiného světa, kde si mohou popovídat s lidmi se stejným zájmem, se konalo řadu dalších aktivit souvisejících s pokémony. Např. se uspořádávali poké-čundry, jejichž cílem bylo, aby se pokémonní nadšenci potkali v reálném světě a konečně si mohli o svých zálibách popovídat osobně a ne jen prostřednictvím internetu. Řada uživatelů se podílela na velké spoustě veřejně prospěšných věcí, jako je tvorba českých titulek k anime pro menší diváky (a často i pro ty starší, méně jazykově nadané). Konala se řada turnajů v hraní TCG, která už dávno neměla roli jen "zahrát si", ale taky i potkat lidi s podobnou vášní pro pokémony. A jedna z těch vůbec nejkreativnějších aktivit vůbec - psaní vlastních poké-příběhů. Vyskytla se spousta lidí, kterým nestačilo pouze sledovat anime a číst mangu. Chtěli do poké-světa zanést své vlastní představy a nápady. A tak zejména na pikachu.cz vzniklo řada "povídek" (ve skutečnosti se nejedná o povídky, ale o příběhy, název se však už vžil, je třeba tedy respektovat tradici).

A právě zde se dostáváme blíž k důvodu, proč jsem celý svůj článek rozhodl napsat. Ano - vzniklo mnoho povídek. Spousta lidí se rozhodla věnovat kus svého času tomu, že napíše svou vlastní povídku - a to počínaje dětmi ve věku 8 let, kteří se sotva naučili psát a třeba vyjmenovaná slova pro ně byla španělskou vesnicí, až po starší, s pravopisem a stylistikou obeznámenější návštěvníky. U většiny lidí se jednalo o náhlý a prchavý popud náhlé múzy, který po napsání několika málo prvních kapitol vyprchal. Naprostá většina povídek tedy není nějak dlouhá. Navíc ve skutečnosti řada povídek až příliš kopírovalo původní anime, příběh tedy nebyl nijak moc originální, často dokonce ani zajímavý a navíc plný gramatických chyb a slohově nevalné kvality. Nicméně se jednalo o dobrovolnou činnost, kterou každý z těchto autorů dělal s láskou, a to je třeba ocenit. Ovšem byli tací (řádově však ne víc než 10 lidí), kteří u psaní vytrvali a kapitol napsali více. Co se týká těchto lidí, většinou se už jednalo o starší a zkušenější uživatele, kteří se psaní věnovali jako svému koníčku, proto v něm byli dobří a i kvalita tomu odpovídala. Zdálo se tedy, že na pikachu.cz vznikne několik zajímavých příběhů, které budou stát za přečtení (myšleno jako celek). Ze všech bych jmenoval aspoň Rayovu pokémonní cestu, Dobrodružství Ashe Graye, Gabrielovu cestu, Brendanův příběh a Mewtwoova dobrodružství od autorů DarkAbsol, lich, DarkSuicune, Mistian a Celebi.

Ovšem i v rámci takových míst, jako je www.pikachu.cz se vyskytl jiný problém - totiž stárnutí místních uživatelů. Nadšenci totiž byli původně tvořeni převážně z dětí ve věku 10 až 15 let. Ovšem jak šel čas dál, všichni tito uživatelé stárli a jejich zájem o pokémony upadal a začínali se věnovat jiným záležitostem. Nebylo to proto, že by jejich zájem o pokémony nebyl hlubšího charakteru, ale přece jenom se jedná o anime pro děti, a tedy se starším lidem (15 až 20 let) může jevit poněkud infantilně (a po pravdě, jak seriál postupuje k novějším dílům, nabývá tento efekt na velikosti - je to vidět zejména na 4. a 5. generaci pokémonů). Stejně tak hry se zdokonalovaly a namísto starých pokémonů se objevili nové pecky jako WoW, Skyrim, ... Každopádně jak postupoval čas, lidé stárli a tím se měnili i jejich zájmy.

Následek byl ten, že autoři i takto skvělých povídek se bohužel začali věnovat mnoho jiným zájmům a přestali psát a publikovat. To je velká škoda. Každý z těchto autorů psal původně asi zejména pro zábavu a ne proto, že by chtěl svůj příběh chtěl skutečně napsat jako celek. Každého zjevně bavil asi samotný proces psaní a jen málokdo měl nějakou konkrétní vizi, co se bude dít v povídce dál anebo jak má povídka skončit. Děj byl tedy do velké míry určován aktuální inspirací každého autora. Psaní tedy bylo do velké míry závislé na tom, zda inspirace přišla nebo nepřišla.

Zde se chvíli zastavím a zamyslím se nad původem spisovatelské inspirace jako takové. Zcela jistě nemůžeme pochybovat o jejím významu - psaní je na ní vysloveně závislé. Ovšem na čem je závislá samotná tato inspirace? Mnoho lidí si myslí, že je jedná pouze o dar shůry. Myslím, že je o částečně pravda, ovšem ani spisovateská inspirace není pouze darem shůry - je do velké míry udána tím, jak moc se člověk danému tématu věnuje a jak moc ho dané téma baví. Inspirace sice přichází často znenadála a v situacích, kdy by ji člověk vůbec nečekal, ovšem není pravda, že nijak nesouvisí s aktivním přemýšlením nad danou věcí. Pokud totiž člověk nad věcí přemýšlí (klidně i bez nějakých výsledků), toto přemýšlení se automaticky přenáší i do podvědomí. A právě v okamžiku, když člověk nad danou věcí vůbec nepřemýšlí a všimne si ve svém okolí něčeho zajímavého, anebo jen prostě náhodně bloudí ve svých myšlenkách, přijde moment, kdy se z podvědomí vynoří právě náš příběh a naše předchozí přemýšlení nad ním. A napadne nás, že právě ta daná skutečnost (ať už se jedná o cokoliv), které si člověk zrovna náhodně všiml a s příběhem vůbec nesouvisí, by se právě dokonale hodila do naší povídky - jako další díl velké skládanky, kterou každý autor část po části skládá dohromady.

Vidíme tedy, že psaní je podmíněno inspirací, a ta je zase podmíněna zase zájmem a aktivním přemýšlením nad daným tématem (v tomto případě nad pokémony). A právě tento zájem a inspirace je i důvodem, proč nějakého člověka baví psaní jako takové. Prvoplánově se tedy nikdy nejedná o úmysl vytvořit ucelený příběh, jako spíš věnovat se nějaké zábavné kreativní činnosti. Nikdo z autorů tedy nijak s ukončením své povídky nijak nepospíchal v době, kdy je psaní bavilo. Ovšem jak postupoval čas, zmenšoval se i zájem o pokémony a tím i míra inspirace a zábavnosti celého procesu psaní. A u nikoho se nejevilo, že by povídka nějak viditelně spěla ke konci, nikdo ze zmíněných autorů už nenašel sílu a chuť svou práci dokončit. Protože je zkrátka psaní přestalo bavit, ztratilo svoji hlavní funkci - zábavu při jejich psaní a vymýšlení. Částečně se jednalo i o jinou příčinu - nedostatek čtenářů a fanoušků. Ovšem hlavní příčinu vidím právě v tom, že lidi přestalo psaní bavit, někdy dokonce je přestali bavit i samotní pokémoni. Tento jev má na svědomí právě stránutí uživatelů a pozvolný poklesu popularity pokémonů, a tedy i počtu čtenářů a autorů. Celkově tedy přibližně před 4 lety ustrnula na pikachu.cz literární tvorba téměř na nulu. Toto je ohromná škoda.

Budu konkrétnější - já osobně jsem četl z těch delších povídek Gabrielovu cestu, Rayovu pokémonní cestu a Mewtwoova dobrodružštví. Každá z těchto povídek je kvalitně stylisticky napsaná a stojí za přečtení. Ovšem jako jediná se rozvijí Rayova pokémonní cesta (ve skutečnosti už ne v rámci pika, ale to je celkem jedno, i tak si vážím toho, že ještě někdo ve své práci pokračuje). Jedná se o jedinou literární tvorbu, která přežila až do dnešních dní. A je to ohromná škoda.

Po pravdě - i já sám jsem se pokémony přestal asi na rok zabývat. Ale pak jsem se k nim vrátil a asi před 4 měsíci jsem si znovu povídkami listoval a dostal jsem znovu chuť si je přečíst. Ovšem narazil jsem na překážku - nejsou dokončené. Inu, rozhodl jsem se, že proti tomuto stavu něco podniknu. Vybral jsem si tu z povídek, která byla nejdelší a mě osobně vždycky nejvíc bavila - Mewtwoova dobrodružství. (pro ty, kteří příběh nečetli, dávám odkaz: //www.pikachu.cz/povidky/view.php?id=135 ) Líbí se nejvíc ze všech částečně i proto, že je námětově velmi originální a nejedná se o kopii anime. Rozhodl jsem se přesvědčit jejího autora - Celebiho - aby ji znovu zase začal psát. Ze začátku jsem záležitost bral odlehčeně - "třeba se mi povede ho zase přesvědčit". Ovšem když se mi to nedařilo, nevzdal jsem se a záležitost pojal poněkud vážněji. Vedla mě k tomu mimo jiné i ta informace, že Celebi údajně má promyšlený děj (resp. jeho hlavní uzlové body) až do konce, tj. nepřestal psát, protože by mu došly nápady. Kromě četných pokusů, v nichž jsem mu posílal maily, ve kterých jsem se mu snažil trpělivě vysvětlit, že jeho povídka je opravdu kvalitní a byla by velká škoda ji nedokončit, jsem podniknul i další , jiné kroky. Například jsem si dal tu práci a sepsal analýzu celé jeho povídky, kterou tímto dávám jako freeware na net ke stažení: http://ulozto.cz/xW7q7Fb/mewtwoova-dobrodruzstvi-analyza-rtf. I tuto analýzu jsem mu zaslal. Ovšem ani tím jsem ho nedokázal přesvědčit, aby se k psaní vrátil. Zkrátka se projevil "efekt stárnutí" - pokémony nahradili jiné zájmy a psaní už ho dál nebaví. (takto mi to napsal do mailu). Přitom z jeho starších příspěvků je vidět, že měl pokémony velice rád.

Asi jste, coby čtenáři mého topicu, zvědaví na důvod, proč jsem si dal tu práci a napsal tak dlouhý příspěvěk. Důvod je tento - rozhodl jsem s Celebim pohnout a navrátit mu jeho chuť psát. Z mojí pozice jednotlivce se jedná o velmi těžký, takřka nemožný úkol. Ovšem v jednotě je síla. A právě vy všichni, kteří ještě máte pokémony rádi a povídka se vám taky líbí, máte možnost mi v tomto mém neskromném cíli pomoct. Pojmenovávám tento "projekt" výstižně jako "Dračí hněv přemůže i zlatého Snubbula", což bylo tajné heslo jedné z hlavních postav - Ronalda Elementaryho - právě v Celebiho povídce Mewtwoova dobrodružství. Z vaší strany by se nejednalo o nic grandiózního, ale mějte na paměti, že případné ochoty každého z vás si velmi cením. O co by se tedy jednalo? Stačilo by se v tomto topicu vyjádřit, že máte upřímný zájem o to, aby Celebi dokončil svá Mewtwoova dobrodružství a že se zapojujete to projektu "Dračí hněv přemůže i zlatého Snubbula", jehož cílem je tuto literární tvorbu zpět oživit.

Nyní je tedy snad jasný i důvod, proč jsem založil tohle ne zrovna krátké téma. Abych však nemluvil pouze o Mewtwoových dobrodružství - chci podpořit i ostatní autory, kteří třeba z nějakého důvodu přestali psát, aby se k psaní zase vrátili a ve své tvorbě pokračovali. Jedná se dnes už jen o úzký okruh nadšenců a tím cennější je tedy každá tvorba. Pamatujte - nových zájemců o pokémony z generace mladších mnoho není a je potřeba předat naše nadšení dál, pokud nemá poké-komunita pozvolna zaniknout. A tím, že píšete povídky, toto nadšení předáváte. Kromě toho i když většina z vás už asi má víc než 15 (často i víc než 20) let, a musí se tedy věnovat práci a jiným věcem v životě, tj. na zábavu a kreativní činnost už nezbývá tolik času, je škoda vzdát se tvůrčí činnosti. Uvědomte si, že kreativní činnost je to nejcennější - je to něco, co každý z nás dělá s láskou a chutí, je to něco, do čeho vloží své srdce. Ovšem pokud tato činnost - tato práce - má být smysluplná, nestačí jen nadšení, je potřeba si také vytvořit nějaký cíl a za tím jít. A u psaní příběhu se jedná o to příběh dokončit. Právě tím celé své činnosti dá člověk hlubší smysl než jen zábavu.

A ještě explicitně připomínám - každý, kdo má zájem o to, aby Mewtwoova dobrodružství nezanikla, prosím, aby zde do této diskuse napsal, že má o dokončení zájem . Nezabere vám to ani 5 minut vašeho času a přitom tím snad Celebimu společně dokážeme, že byla chyba od své povídky odejít a nedokončit ji. A ještě jednou děkuji za každého, kdo se do projektu zapojí. Neřešil bych to touto formou, kdybych nemusel, ale myslím, že já nejsem schopen Celebiho přemluvit - ne sám. A věřte, že jsem to zkoušel docela dlouho. Ovšem společně by se nám to podařit mohlo.

Dračí hněv přemůže i zlatého Snubbula.

Zpráva byla změněna dne 03.03.2013 v 10:43:28

[2] Vložilo ForWhoCouldEver dne 01.03.2013 v 23:12:49, Odpovědět
 IP hash: c7a3632a8ef0ff17

tak tomu rikam verbalni prujem.

[3] Vložilo Sanky dne 02.03.2013 v 00:17:11, Odpovědět
 IP hash: e27c509d5571df4

Já bych rád dělal kreativní psaní, bohužel ovšem nemám dost načteno abych měl nějakou funkční představivost, ani čas, abych se dostal na nějakou slušnou úroveň. (A když už bych něco psal, tak rozhodně v angličtině, kde je pro to větší publikum.)

Smůla.

Zpráva byla změněna dne 02.03.2013 v 00:17:45

[4] Vložilo Grovajl Mavee dne 02.03.2013 v 00:21:53, Odpovědět
 IP hash: 6fc1362db6fd841a

TL;R a taky jsem měl kdysi ten zápal, napsal jsem toho jen 3 kapitoly, měl jsem i pozitivní komentáře, ale nakonec to nějak vyšumělo do ztracena no :/ zde

lisakVUK
[5] Vložil lisakVUK dne 02.03.2013 v 00:23:18, Odpovědět
 IP hash: f12cffa93722f606

[1] Dratini: Hezky si to napsal. Žel obávám se, že pro většinu lidí to už bude přece jen moc dlouhé a přestanou číst dříve, než se dostanou k tomu podstnému. Jinak nejsem si jist, zda hromadné spamování Celebiho spíš neodradí (nakonec si mail blokne a ztratíš na něj kontakt úplně). Možná by bylo spíš lepší aby se lidé vyjádřili zde v tématu a pak bys mu třeba ty poslal jediný odkaz na téma kde by si mohl přečíst ty reakce.

Jinak pokud tě zajímají příběhy, můžeš mrknout i TADY.

Dratini
[6] Vložil Dratini dne 02.03.2013 v 00:40:56, Odpovědět

[5] lisakVUK: To je dobrá idea. Takže teda změna plánu: každý, kdo má o dokončení Mewtwoových dobrodružství zájem, něchť to do tohoto topicu napíše, místo aby psal mail. Jinak se omlouvám za délku svého předchozího příspěvku. Asi jsem to měl napsat stručněji. A konečně chci poděkovat za odkaz.

John Beak
the Nearly Ultimate One
Trolling is a art | Design Your Universe
John Beak's Website | PokéSport (VGC)
[7] Vložil John Beak dne 02.03.2013 v 07:19:59, Odpovědět
 IP hash: 5e9547743a81956b

Umění koření u autorů, vychází od autorů a vzniká z autorů. Bude takové, jaké ho cítí autor. Pokud autor necítí, že bych chtěl umění vytvářet, nehneš s ním ani stádem volů. Ale za pokus to stojí.

Zpráva byla změněna dne 02.03.2013 v 07:20:28

[8] Vložilo ForWhoCouldEver dne 02.03.2013 v 09:19:05, Odpovědět
 IP hash: c7a3632a8ef0ff17

je fakt, ze stado volu je presne to, co mu tahle vec muze poskytnout.

Dratini
[9] Vložil Dratini dne 02.03.2013 v 12:34:56, Odpovědět

Koukněte - o inspiraci a o tom, jak je důležitá a jak vzniká, jsem se snad rozepsal dost (ForWhoCouldEver to nazval výstižně "verbální průjem"). Ovšem pozor - Celebi má prý (napsal mi to do mailu) rozmyšlené další uzlové body svého příběhu. Pouze se k jejich napsání v důsledku "stárnoucího efektu", o kterém jsem tak obšírně mluvil, nedostal. Nechci po vás, abyste soudili, zda to má nebo nemá cenu, aby pokračoval ve psaní. Já totiž VÍM, že pokud by měl dostatek zájemců-čtenářů, tak to cenu MÁ, a stejně tak VÍM, že Celebi je trochu paličák a není lehké ho přesvědčit. Proto vás ještě jednou žádám: pokud se vám Mewtwoova dobrodružství líbí, napište to přímo do tohoto topicu, že máte upřímný zájem, aby to dokončil. Doufám, že se tu objeví aspoň 10 nadšenců, kteří si to budou chtít dočíst, stejně jako já, a napíšou to sem.

Dračí hněv přemůže i zlatého Snubbula.

Lou
[10] Vložilo Lou dne 02.03.2013 v 23:44:48, Odpovědět
 IP hash: 2d34ad972aef0acf

Hmmm... no, při čtení mne napadlo tolik věcí, z velké části mé názory na jednotlivé body textu, že by z toho byl další článek, který by nikdo nečetl, takže jen pár, pro mne nejdůležitějších, bodů:

- Článek je zajímavý.

- Osobně kategoricky odmítám komukoliv dát něčí kontakt, dokud mi dotyčný potvrdí, že mohu. Proto se mi zveřejnění Celebiho mailu vůbec, ale vůbec nelíbí.

- K [9]: to, že má člověk vymyšlenou základní osnovu příběhu ještě nic nemusí znamenat. Samozřejmě je to případ od případu, ale pro mne to ještě nestačí k tomu, abych mohl psát. Potřebuji se na to naladit, často nechat týdny před psaním procházet hlavou, dostat se do nálady světa a/nebo příběhu a především, musím chtít. Když nechci, tak prostě nic kloudného nesepíšu, spíš budu chvíli sedět nad papírem, pak se naštvu, zmačkám ho a vyhodím. To už mi přijde akceptovatelnější sepsat tyto body a nechat to někoho dopsat (byť zrovna já bych nechtěl, aby mi někdo takto dokončoval povídky, na to jsem moc velký perfekcionista :3).

Dratini
[11] Vložil Dratini dne 03.03.2013 v 00:17:59, Odpovědět

[10] Laethnes: K tvému příspěvku rád napíšu komentář.

--

1) Chceš-li napsat delší komentář, napiš ho, neb vůbec není pravda, že by ho nikdo nečetl. Já osobně preferuji právě lidi, kteří píšou komentáře delší, neboť tím jejich myšlenky jsou daleko jemnější a přitom přesněji formulované. Dnes žijeme v uspěchaném světě a všichni píšou velmi lakonicky a stručně, což je někdy škoda.

--

2) Díky za pochvalu mého článku.

--

3) Ano, omlouvám se, že jsem uveřejnil mail. Neudělal bych to, kdyby mail nebyl uveden přímo v jeho zdejším profilu. Přesto vím, že by se to dělat nemělo. A i když jsem k tomu měl své důvody, přesto se za to omlouvám. Koneckonců, jak napsal LišákVUK, trochu jsem ten projekt přeformuloval, aby vyhovoval více současné netiketě.

--

4) No a k té osnově: ano, znamenat to vůbec nic nemusí. Jak sám píšeš, "Potřebuji se na to naladit, často nechat týdny před psaním procházet hlavou, dostat se do nálady světa a/nebo příběhu a především, musím chtít. Když nechci, tak prostě nic kloudného nesepíšu, spíš budu chvíli sedět nad papírem, pak se naštvu, zmačkám ho a vyhodím". Shoduje se v podstatě s tím, co jsem sám napsal ve dvou odstavcích týkající se lidské inspirace (nebo aspoň jsem to tak nějak myslel).

--

5) No a závěrem - podle mě většině spisovatelů by se nelíbilo, kdyby jejich práci dokončoval někdo jiný. Každý správný spisovatel má představy, jak má jeho příběh vypadat, jak má zhruba probíhat a jaký je skutečný charakter všech postav v něm. Kdyby to za něj dotvořil někdo jiný, už by to byl jiný příběh.

--

No a konečně (tentokrát už ke všem) - zkuste pochopit moji pozici - pozici člověka, který za něco bojuje. Takový člověk je vděčný za jakoukoliv pomoc. Z vašeho hlediska se jedná o drobnost, pokud napíšete, že máte zájem na dokončení Mewtwoových dobrodružství. Můj zájem je upřímný (asi bych nenapsal několika stránkovou analýzu Celebiho povídky, kdyby můj zájem nebyl opravdu upřímný) a snažím se přesvědčit na svou stranu co nejvíc lidí. Myslím, že pokud Celebi pochopí, že o jeho povídku je SKUTEČNÝ zájem, třeba svůj předchozí skepticismus ohledně dalšího psaní přehodnotí. Takže kdo má zájem o pokračování Mewtwoových dobrodružství, napiště to sem, prosím. Děkuji.

John Beak
the Nearly Ultimate One
Trolling is a art | Design Your Universe
John Beak's Website | PokéSport (VGC)
[12] Vložil John Beak dne 03.03.2013 v 01:29:49, Odpovědět, Zobrazit
 IP hash: 5e9547743a81956b

Založ kickstarter.

Say one thing for Logen Ninefingers...
[13] Vložil Eirríkr Blueflame dne 03.03.2013 v 09:36:55, Odpovědět, Zobrazit
 IP hash: 29723d4c9024643

Dík za emailovou adresu zdarma! Jdu ho spamovat s nabídkami na prodej obří sbírky dévédéček plných zooporna!

Srsly, je to pěkné, ale podle mě, bohužel, zbytečné. Akorát se snažíš člověka, kterého vlastně ani pořádně neznáš, donutit k tomu, aby udělal něco co nechce. A aby toho nebylo málo, bez jeho vědomí zveřejňuješ jeho e-mailovou adresu a očekáváš, že ho budou o čas okrádat (omlouvám se, jestli to slovo zní moc tvrdě) i další lidi, kteří často neslyšeli o něm, natožpak on o nich?

[8] ForWhoCouldEver: likey :D

Dratini
[14] Vložil Dratini dne 03.03.2013 v 10:35:11, Odpovědět

[13] Eirríkr Blueflame: Zdravím.

Za zveřejnění mailu jsem se už omluvil, ačkoliv, jak už jsem říkal, vlastně jsem zveřejnil už dříve veřejnou informaci.

EDIT: svou původní zprávu jsem upravil (což jsem předtím netušil, že lze). Mail už veřejný dál není. Proto možná ani některé moje navazující příspěvky nebudou dávat smysl.

Zpráva byla změněna dne 03.03.2013 v 10:57:15

Blue Charizard
[15] Vložil Blue Charizard dne 03.03.2013 v 10:38:46, Odpovědět
 IP hash: ad00a505a5e52aa3

[14] Dratini: Můžeš ho smazat i sám - odkaz "Upravit" v záhlaví příspěvku.

Lou
[16] Vložilo Lou dne 04.03.2013 v 22:00:12, Odpovědět
 IP hash: a363d136fe3db5c

[11] Dratini: 1.) Ok, uvidíme, jestli ze mě ještě vypadnou ty myšlenky, nebo jsou už pryč; psaní odpovědí je pro mne dost podobné, jako psaní příběhů; když zrovna není dobře naladěná mysl tak nic nesepíšu a protahování nemá vůbec žádný smysl, spíš naopak, jenom nudí :3. Nicméně v tak jako tak, jsi exot (nic ve zlém :) ), prakticky jsi první člověk, kterého jsem potkal, kdo mne v mých dlouhých výlevech podporuje. Pravděpodobně budeš taky jediný, kdo si to přečte :D. Co se týče stručnosti; to mi povídej, na druhou stranu člověk může být kolikrát unavený, že se mu ani nechce číst dlouhé texty. Popravdě, to byl i můj případ a při každém dalším slově, co jsem si četl v [1] jsem měl chuť to zavřít a dostal jsem se do toho až o kousek dál...

2.) Není zač. Jestliže se mohu rozepsat, pak bych to upřesnil tak, že je celkově dobře psaný, čtivý a s hodně myšlenkami ve skutečnosti i souhlasím. (Což jsou mimochodem body, které jsem osekal, ať nenudím lidi :3.) To, co jsem psal pak byly takové hlavní (hrubé) výtky.

3.) Hai, chápu. Jinak, podle mne by bylo úplně v pohodě, kdyby jsi tam dal místo toho odkaz na jeho profil. Jestliže tam je i jeho mail, pak je to podle mne takřka ideální, byť si ještě tak úplně nejsem jistý tím vybízením ke psaní; nicméně to se tu už řešilo a víceméně dořešilo, takže bych to nijak dále nerozpitvával.

4.) Jj. To, co jsem chtěl říct především, co byla moje pointa, je, že to lehce vyznívalo, že to, že ty body už má stačí a chtěl jsem říct, že ne, nestačí. Ale jak píšeš, prakticky se to jinak shoduje.

A samozřejmě jestliže má vícero lidí takový zájem o něčí povídku, jinými slovy je tu tolik fanoušků, tak ano, může a nemusí se to samo o sobě stát inspirací či párou k další tvorbě. Sice moje zkušenost je, že to většinou nestačí, ale na druhou stranu jasně, za pokus nic nedáš ;).

5.) To je určitě pravda, já to tak cítím stejně. Opět jsem jen zkrátil myšlenku; pointa byla, že jestliže už nemá zájem na té povídce pracovat, tak třeba, třeba by byl ochotný udělat něco takového, protože pro fanoušky je to daleko víc, než nic a pro něho to skoro nic není. Ale samozřejmě záleží na povaze a typu člověka. Nicméně rozhodně vím, že spousty nejen amatérských projektů skončí dřív, než jsou dokončeny a fanouškům to dost vadí, chtějí vědět, jak to dopadne. V takových momentech značně oceňuji, když autoři pak zveřejní informace v rámci rozdělané práci; scénář, body příběhu, rozdělané stránky atd. Což je mimochodem i případ jedné známé na Devu, která dospěla k závěru, že těch projektů je na ni moc a musí nějaké pustit k vodě. Chvíli jsme si o tom psali a nevím, zda to vlastně měla v úmyslu hned od začátku, nebo jsem ji k tomu přivedl já, ale pak právě zveřejnila všechny pracovní materiály pro fanoušky. Naneštěstí pro mě v Italštině, ale i tak to značně oceňuji, člověk to málokdy vidí jak v komerční, tak amatérské scéně.

(6). To já určitě chápu. Sám jsem zažil spousty předčasných ukončení různých děl (*ehm, ehm* Terra Nova *ehm, ehm, ehm*) a věřím, že vím, jak se cítíš. Vlastně ve skutečnosti jsem nikdy nebyl proti tomu, co děláš - pokud to tak vyznělo, tak se omlouvám, nebyl jsem přesný - spíš jsem jenom a pouze chtěl poukázat na pár drobných bodů, které mi nepřišly tak úplně ok. Jinak... po přečtení [1] jedna z mých myšlenek byla, že tak trošku takového fanouška závidím :D.

No a jinak v rámci [1], co mne napadalo; v první řadě úvod. Podle mého názoru tímto úvodem jsi velmi snadno mohl odradit spousty čtenářů a "zbytečně" je "nudil", nicméně to je opravdu jen taková drobná myšlenka, protože když jsem si to četl a myslel to, co jsem právě napsal, zároveň jsem si říkal, že přesně takovýto úvod (typově, určitě ne slovo od slova :3) bych sepsal, nebo alespoň chtěl sepsat, i já, protože se mi to prostě jeví jako vhodný úvod, který je takový jiný, neotřelý.

Když jsem četl tu část o úpadku zájmu veřejnosti o Pokémony jako důsledek toho, že je přestali vysílat, napadla mne ještě jedna poznámka, byť ji ve skutečnosti teď nevnímám moc relevantní a tou je pozorování, jak se obecně Otaku skupina v ČR rozmělňuje. Lze si toho hodně všimnout na Animefestu, ale ve skutečnosti se Pokémonů zas tolik moc netýká, protože, jak píšeš, v našem případě tu spíš zůstává ta původní, starší skupina lidí. Takže toto je prostě jen taková poznámka, myšlenka, co mne k tomu napadla.

Pak píšeš už o těch povídkách. To mi připomnělo zase projekt, který kdysi fungoval na pikachu.cz, a to jsou stránky o Harry Potterovi. Na rozdíl od tebe jsem totiž na kvalitní Pokémoní povídky nenarazil; buď ještě nebyly napsány, nebo jsem měl prostě smůlu při výběru, co si přečíst. Takže zrovna povídkářská část pikachu.cz mne nijak nezasáhla, na rozdíl právě od té na Potterovských stránkách, kde si pamatuji jednu povídku dlouhou jak jedna celá kniha a jednu podobnou ale nedodělanou, přičemž obě byly velmi kvalitní, napínavé, čtivé a zajímavé. To je taky jen taková poznámka na okraj k naší české povídkářské komunitě. (A mimochodem, objevovaly se tam i povídky mimo Potterův a Pokémonní svět; kdo si pamatuje příběhy země Atana? Jako jediné mi zůstaly na disku :3.)

Když píšeš o té inspiraci; tak trochu sobecky bych tento odstavec věnoval sobě *kapka*. Inspirace je určitě zajímavá a může se jí stát ledasco, jako např. divný stín když se člověk večer za tmy (byl už pozdní podzim :3) vrací domů sám a sám... ale ze všeho nejvíc mě dostalo, když po nějakém roce hraní si s myšlenkami, jsem začal psát 3. část jedné povídky. Už jsem měl ucelené myšlenky, ale děj se sám rozjel tak, že jsem jenom hleděl, co se děje a nemohl jsem se dočkat, až zase sednu za papír a dovím se, jak to bude dál. A po dopsání (přičemž to bylo 2x tak delší, než předchozí části) jsem zjistil, že ze svojí původní osnovy jsem nepoužil prakticky nic a mám rovnou připravenou látku na díl 4. :3.

(Heh, taky jsem od Pokémonů v minulosti párkrát odběhl. Teď je to jediný důvod, proč jsem nezanevřel na Nintento; jeho poslední kroky, jako je regionální zámek, licenční podmínky neumožňující používat zahraniční eShop i když ten český prakticky není (to, co je, se nedá brát v potaz) a poslední kapkou update, kdy odpor vůči homebrew (amatérská nekomerční scéna) přešel z pasivní do aktivní role (ano, vím že u Wii byla tato aktivní role už dříve... ale ještě jsem byl tak nějak slepý, možná zaslepený) - to byla poslední kapka a přestal jsem se považovat za fanouška Nintenda. Chtěl jsem prodat 3DS a kompletně pustit celou věc (tj. cokoliv od Nintenda) k vodě, ale uvědomil jsem si, že právě Pokémoni mi v tom brání - věděl jsem, že dřív či později si je budu chtít tak jako tak zahrát (podobně jako jsem v listopadu 2012 překonal svůj odpor vůči vzhledu Pokémonů 5. generace a pořídil si White), takže momentálně jsem se postavil do vyčkávací role (co zase N vymyslí, aby mě naštvalo) a když už si něco kupuji, tak bazar nebo až když skončí s tím nesmyslným počítáním "prodej první 4,091 vteřiny" a "první 6,378 dne" a "první 3,1415 měsíce" apod. (Pokémon X bude výjimka :D) (hmm... ještě musím sehnat Pokémon White 2... prodá někdo levně? :D)...)

Jinak... ano, je to hodně těžký úkol a sám nevím, jak bych kohokoliv (včetně sebe) měl inspirovat k pokračování. Ale držím palce, to jo, jak jsem již psal výše, celkově se mi tvůj příspěvek a myšlenka líbí.

Bohužel, ode mne nečekej podporu projektu, poněvadž - jak jsem vlastně už psal výše - jsem se do povídek na pikachu.cz nikdy pořádně nezažral, takže jsem to nečetl a nerad bych tady hlasoval pro něco, co jsem vlastně ani nečetl. Ale určitě jsem pro, aby lidé psali a dokončovali svá díla, je to určitě moc fajn činnost pro ně i pro čtenáře.

(Pozn.: pokud chceš napsat něco ve stylu "však není pozdě, přečti si ji", tak odpovídám, že jasně, ale teď zrovna to moc nepůjde. Jednak nemám moc času kvůli škole (víc ho bude až v druhé polovině června ... možná) a druhak mám momentálně rozečtené Higurashi no Naku Koro ni a to má momentálně ve čtení prioritu :3.)

(Hmmm... a to mi vlastně připomíná, že jsem autorce Příběhů země Atana už nepsal přes 5 let, jestli už má pokračování hotové >:3.)

(Pozn.: už když jsem psal začátek, věděl jsem, že tu ta kontrola vulgarismů něco najde *kapka*. No, pokud mi tu něco najdete, napište, ať to mohu opravit, fakt nemám náladu v tomhle článečku hledat, co to tam ten program vidí :3.) (Už to mám. Opravil jsem na vteřiny, když je synonymum vulgární... :/)

Zpráva byla změněna dne 04.03.2013 v 22:02:29

Přidat příspěvek

Přezdívka:
Heslo:

Předtím, než poprvé odešleš příspěvek do fóra, prosím čti tyto řádky, nechceš-li se vystavit riziku smazání svého snažení.

Registrace není povinnou podmínkou, v případě, že vyplníš jen přezdívku (bez hesla), uloží se zpráva anonymně. Pro časté přispívání doporučujeme se zaregistrovat a zvolit netriviální heslo - a předejít tak možnosti krádeže identity.

Pravidla obsahují zásady, kterých je dobré se držet. Shrnují pouze to, co by měl dobře vychovaný tvor již vědět, a proto není nutné si je přečíst – stačí se jen chovat slušně. Avšak v případě jakýchkoliv sporů jsou pravidla to, podle čeho budeš posuzován/a.

Pokud píšeš příspěvek, který nesouvisí s původním tématem, označ jej tak, běžným návštěvníkům bude zobrazen ve "sbalené" formě, tj. pouze jeden řádek kdo a kdy jej zadal, s možností si jej rozbalit.

• Komunita
  • Anime
  • Hry
  • TCG
  • Fan
  • Download
  • Ostatní